Стати волонтером
English EN French FR German DE Ukrainian UK
Menu

Чи достатньо одного повідомлення в «Дії» для отримання компенсації за зруйноване житло?

18.11.2022
1 рік

Питання отримання компенсації за понівечене внаслідок ворожих обстрілів житло сьогодні актуальне для сотень тисяч українців. Кількість постраждалих зростає мало не щодня і багато тих, хто залишився без даху над головою,  до кінця не розуміє, як працюватиме механізм отримання компенсації. Існує усталений стереотип: все, що потрібно зробити постраждалому, аби отримати компенсацію, це подати відповідну заявку в «Дію».  Насправді це не так.

Спростовуємо цей міф фактами.

Факт 1. Подача інформаційного повідомлення в «Дію» — це лише один з етапів на шляху до отримання компенсації.

Що таке «Дія»?.. Це онлайн-сервіс для надання державних послуг, який побіжно виконує й інші функції, зокрема фіксації і зведення статистичної інформації. Саме такі опції передбачені сьогодні для подачі повідомлення про пошкоджену чи знищену нерухомість. Скажімо, постраждалий через застосунок «Дія» подає вказану інформацію: система автоматично ідентифікує особу, а також її майно, втім тільки у разі, якщо відомості про об’єкт раніше були внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ДРРП). Якщо такі відомості не були оцифровані, тобто право власності господаря закріплено тільки на паперових носіях (у багатьох українців саме така ситуація), застосунок цієї інформації не «бачить», її потрібно вносити вручну, при цьому не треба подавати ніяких підтверджувальних документів.

На етапі подачі заявки в «Дії» перевірка правдивості інформації про факт руйнування нерухомості і про належність її заявнику не здійснюється: інструментарій сервісу цього не дозволяє зробити. Саме тому було створено Реєстр пошкодженого та знищеного внаслідок російської агресії майна — систему, яка матиме функціональні можливості для накопичення, обліку, обробки та зберігання інформації не тільки про зруйновані об’єкти і їх власників, а й ще про шкоду та завдані збитки. Ця база даних покликана стати фундаментом для процедури компенсації, яка акумулюватиме  два блоки інформації: перший — дані про зруйновану нерухомість і постраждалих; другий  — відомості про шкоду та збитки, завдані внаслідок пошкодження майна.

Перший блок заповнюватиметься автоматично на підставі інформаційного повідомлення, поданого особою в «Дію»,  другий —  поступово користувачами реєстру (військовими адміністраціями, виконавчими органами міських і селищних рад, місцевими держадміністраціями, ДСНС, нотаріусами, ЦНАПами, оцінювачами майна, ОСББ та іншими), які одночасно виконуватимуть функцію публічних реєстраторів.

Факт 2. Для отримання компенсації постраждалий має належним чином зафіксувати пошкодження або знищення житла і підготувати всі необхідні документи, які підтверджують його право власності на нерухомість.

Умовно «компенсаційний» шлях можна розділити на чотири важливі етапи («фіксація руйнацій», «подача заявки в «Дію», «підготовка документів», «отримання компенсації»), три з яких — можна проходити вже зараз.

Зрозуміло, що у тих власників, чиє пошкоджене житло знаходиться на підконтрольній Україні території, де не ведуться активні бойові дії, за умови, що всі документи на майно вцілили, або ж відомості про права вже містилися в ДРРП, жодних проблем виникнути не повинно. Такі громадяни мають лише належним чином зафіксувати факт руйнування нерухомості, подати відповідну заявку в «Дію», пересвідчитися, що правовстановлювальні документи в порядку і знаходяться в безпечному місці, та чекати на отримання компенсації. Втім на практиці буде багато складних життєвих «кейсів», коли потрібно буде відновлювати втрачені документи, підтверджувати свій статус інвестора будівництва, доводити своє право як спадкоємця на отримання відшкодування збитків тощо. Тож, поки вся країна чекає на старт компенсаційної кампанії, рекомендую постраждалим не зволікати: якщо безпекова ситуація у регіоні дозволяє, треба належним чином фіксувати руйнування і готувати необхідні документи вже сьогодні.