Стати волонтером
English EN French FR German DE Ukrainian UK
Menu

Закон про компенсацію прийнято: хто отримає відшкодування найперше?

23.02.2023
1 рік

23 лютого 2023 року парламент прийняв Закон про компенсацію для власників пошкодженого та знищеного внаслідок військової агресії росії житла. Законопроєкт №7198 у другому читанні та в цілому підтримано голосами 275 народних депутатів України.

Очікується, що компенсаційний механізм запустять через 2 місяці після того, як Закон буде підписано Президентом України і офіційно опубліковано.

Пріоритетне право на отримання компенсації за руйнації матимуть чотири категорії постраждалих.  

  1. Учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, а також сім’ї загиблих/померлих ветеранів війни та захисників України (особи, визначені частиною 1 статті 10, частиною першою статті 10-1  Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”) .
  2. Особи, призвані на військову службу під час мобілізації, яким не надано статусу учасника бойових дій.
  3. Багатодітні сім’ї.
  4. Особи з інвалідністю I та II груп.

Якщо отримувач компенсації матиме пріоритетне право на отримання компенсації за більше ніж один знищений об’єкт, ця преференція буде розповсюджується тільки на одну нерухомість на його вибір.

Копії документів, що підтверджують пріоритетне право, необхідно буде додавати до заяв про надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна.

Облік громадян, які матимуть таке пріоритетне право, буде здійснюватися з використанням Реєстру пошкодженого та знищеного майна.